dinsdag 20 juli 2010

Een decennium van schuldenafbouw en deflatie, ook in vastgoed

In 2009 stonden de Belgische projectontwikkelaars nog luidop de realiteit weg te lullen door te scanderen dat vastgoed altijd de beste rendementen gaf, ook in 2008 en 2009. Larie en apekool natuurlijk.
NRC handelsblad publiceerde onderstaande prijsevolutie van woningen in Amsterdam waaruit blijkt dat huizen doorheen de tijd gewoon stabiel in prijs blijven als je de inflatie afrekt. Wie dus zijn geld in 1650 op een termijnrekening plaatste komt er beter vanaf dan diegenen die toen in vasthoed belegend (met alle risico's en kosten daaraan verbonden).
Meer nog, wie ziet in welke mate we de afgelopen drie decennia boven het gemiddelde zijn geescaleerd weet dat er een een flinke correctie aankomt in vastgoed.

En alle signalen wijzen er ook op dat er zich een decennium van schuldenafbouw en deflatie aandient. De centrale bankiers zullen alles proberen om inflatie te kickstarten, doch de motor zal niet aanslaan; we gaan in Europa Japan achterna in een decennium van lage groei (lager dan 2%) en deflatie.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het is zeker zeer grappig om anno 2015 deze lulkoek ng eens te herlezen. Vastgoed is de laatste 5 jaar immers enkel verder gestegen. Hahaha!

Lees ook

Blog Widget by LinkWithin