
1. VRT: 2009 wordt dus allicht een jaar van lagere prijzen voor huizen, dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst economie.
2. Financieel Economische Tijd: Villa's, kendensterke prijsdalingen van 5,6 procent in een jaar tijd
3. Trends: Ons scenario is dat de prijzen blijven dalen tot eind 2010, zodat vastgoed opnieuw even betaalbaar wordt als in 2003. Dat houdt een totale prijscorrectie van 10 à 15% ten opzichte van de top
Lees er vooral de lezerscommentaren op na en pik er de bevooroordeelde makelaars en projectontwikkelaars uit.
Samengevat:
"Prijzen blijven dalen tot eind 2010"
De vraag van vele euro's is natuurlijk hoe diep de correctie kan en zal snijden. De geschiedenis leert ook dat vastgoedprijzen pittig kunnen dalen. Het kan geen kwaad om even op te frissen dat tussen 1980 en 1985 een huis de helft van zijn reële waarde verloor. Correcties op de vastgoedmarkt kunnen dus nooit uitgesloten worden. "Ons scenario is dat de prijzen blijven dalen tot eind 2010, zodat vastgoed opnieuw even betaalbaar wordt als in 2003." zegt Julien Manceaux, analist van ING België.
Het grootste risico voor een heuse crash is een opstoot van de inflatie waarop de centrale banken moeten reageren met het fors optrekken van de rentevoeten. Dat is wat de vastgoedmarkt begin de jaren '80 overkwam (en leidde tot reële prijsdalingen van 50%). Dat risico bestaat als de centrale banken niet tijdig hun expansief beleid kunnen omdraaien", zegt Ivan Van de Cloot.
"2009 is een kantelmoment, voor het eerst in jaren stellen we een negatieve evolutie van de gemiddelde prijs bij huizen tegenover een jaar eerder", stelt de FOD.

De argumenten die John Mauldin aanhaalt om na een korte heropleving een verdere correctie van de vastgoedmarkt te voorspellen met pas een bodem binnen 12 maanden, midden 2010, zijn ook toepasbaar op België:
Netto beschikbaar inkomen per capita dat daalt, intresten die terug gaan stijgen, een Belgische handelsbalans die structureel negatief blijft, de compleet ontspoorde overheidsfinancien,...
Het meest indrukwekkend waren de cijfers in Sint-Martens-Latem, waar een gemiddelde villa met 19% in prijs daalde het afgelopen jaar, de "beter villa's" worden zelfs met kortingen van 40% aangeboden.

4 opmerkingen:
Ik hoop alleszins dat die prijscorrectie zich snel en ten gronde zal voltrekken. Ik loop er steeds weer tegen aan dat wij als tweeverdieners met gemiddeld aantal kinderen (twee dus) geen betaalbare gezinswoning kunnen kopen. Zakken die prijzen ;-)
Het zal hier toch niet zijn.
Juist naar een woning gaan kijken, onbewoonbaar, 83 jaar oud, geen centrale verwarming, minimum aan elektriciteit, overal schimmel en vochtplekken. Bijhordend atelier was enige dat 'droog' was, geen tuin. Opp 500 m².. Vraagprijs: 300 000 euro.. Omdat de voorgevel van de woning 'karakter' uitstraalt...
reken hier renovatiekosten bij, en het is al niet meer betaalbaar voor de gewone kostverdiener, zelfs al ben je met 2...
het is allemaal begonnen toen we met 2 zijn beginnen te werken. Iedereen wil groter, meer luxe... Nu het op deze manier niet meer te betalen is steken we ons gewoon wat dieper in de schulden, wat gaan we nog uitvinden? Onze kinderen de lening mee laten betalen? Laat ons allen terug bescheidener worden en terug éénverdiener, vele problemen van vandaag zullen zichzelf oplossen, en niet alleen de huizenmarkt!
Vastgoed wordt inderdaad volgens vraag en aanbod geprijsd.
Mocht nu eens nagedacht worden over het aanbod in plaats van geld te pompen in kartonnen dozen van appartementen.
Kwaliteit kent z'n prijs maar legt de lat tenminste hoger.
Een reactie posten