zondag 26 oktober 2008

Robert Shiller over de vastgoedcrash

Robert Shiller, een van Amerika's bekendste economen over de beurskoersen die zich stilaan gaan herstellen en meent dat vastgoedmarkt in de VS en Europa nog het ergste kan verwachten. "Speculeren op de huizenmarkt is een epidemie. Het is besmettelijk."

Waarom is het zo moeilijk mensen ervan te overtuigen dat een huis niet per definitie een slimme investering is?
"Dat vraag ik me ook al jaren af." Vroeger was een huis kopen gewoon het juiste om op een bepaald moment in je leven te doen. Om een kind op te voeden, om deel uit te maken van een gemeenschap. Nu denken kopers, of beleggers, graag dat het een natuurwet is dat deze prijzen omhooggaan. Omdat het zo lekker is om je rijker te voelen en jezelf als slimme investeerder te zien. Niemand wil meer bij de werkende klasse horen, iedereen zegt lievr trots een investering voor later te hebben. Helemaal volgens de klassieke winnaarsmentaliteit. En dan volgt de waarschuwing: "In de internethausse voelden velen zich ook een winnaar.".

U zegt dus dat huiseigenaren minder rijk zijn dan ze denken?
"Juist ja. Het is makkelijk te vergeten dat we door stijgende huizenprijzen alleen maar zelf rijker worden. Als individu. Niet als collectief. Daar kom je pas achter als we allemaal aan hyet verkopen slaan. Wanneer dat is?
Zodra we de indruk hebben dat de prijs gaat dalen. En zoals je in de VS ziet is er niet veel nodig om de balans te laten omslaan. Er is voor immense bedragen absurd overdadig gespeculeerd, totdag het opgeteldee bezit 23 miljard dollar waard werd.
Het volledige artikel kan je hier lezen.

Geen opmerkingen:

Lees ook

Blog Widget by LinkWithin